Scoica auto reprezintă pentru părinți primul pas în ceea ce privește asigurarea gradului corespunzător de siguranță în mașină. Îți venim în întâmpinare cu un ghid complet de cumpărare și utilizare. Parcurge-l cu mare atenție.
Informații despre scoicile auto pentru bebeluși
Achiziționarea unei scoici auto de calitate reprezintă unul dintre cele mai importante aspecte. Vei avea nevoie de aceasta încă de la ieșirea în maternitate și până la împlinirea vârstei în care vei face pasul către un scaun auto destinat copiilor mai mari, în preajma vârstei de 8 ani. Scoica auto este primul produs de acest gen pe care îl achiziționezi în calitate de părinte și este destinat copiilor cu greutatea cuprinsă între 2 kg și 20 kg, în funcție de model. Reține că majoritatea copiilor ajung să crească prea mult în înălțime pentru a mai putea folosi acest produs; poți spune că este prea înalt atunci când creștetul capului se află la mai puțin de 2,5 cm de vârful scoicii.
Toate scaunele auto destinate copiilor trebuie să se conformeze unor standarde de siguranță, motiv pentru care sunt supuse unor crash tests (este simulat în condiții controlate un impact frontal sau lateral al autovehiculului urmărind rezistența produsului). Cu cât rezultatele obținute sunt mai bune, cu atât gradul de siguranță oferit de acesta este mai ridicat. Însă, un aspect esențial de subliniat constă în faptul că cel mai sigur produs este acela instalat corect și în condiții corespunzătoare, de fiecare dată când este folosit. Din păcate, conform statisticilor, un procent de aproape 80% dintre scaunele auto destinat copiilor sunt incorect instalate, ceea ce conduce la un grad ridicat de vulnerabilitate in caz de accident.
Criteriul financiar nu reprezintă întotdeauna un indicator viabil al calității și al siguranței. Altfel spus, cel mai scump produs de pe piață nu trebuie să fie și cel mai bun. Din acest motiv îți recomandăm să acorzi timpul necesar identificării produsului potrivit pentru tine și copilul tău.
1. Asigură-te că scoica auto este potrivită pentru vârsta, înălțimea și greutatea copilului. Acest aspect este primordial, deoarece copilul tău nu se va afla în siguranță dacă prinderile scaunului nu sunt corespunzătoare. Toți producătorii au specificată fie categoria de vârstă, fie greutatea căruia îi este destinat produsul. În principiu, bebelușii și copiii de vârstă mică ar trebui așezați într-o scoică auto cu spatele la direcția de mers începând din ziua în care sunt externați din maternitate și până la vârsta de 2 ani (sau mai devreme dacă depășesc pragul de greutate/înălțime pentru produsul respectiv). Cu cât copilul rămâne mai mult în această poziție, cu atât este mai bine, deoarece este mult mai sigură (sau cel puțin până la vârsta de 15 luni). Odată cu înaintarea în vârstă, copilul ajunge să fie poziționat într-un scaun auto cu fața la direcția de mers.
2. Citește manualul de instrucțiuni al producătorului. Înainte de a încerca să instalezi efectiv scoica în mașină, acordă-ți puțin timp pentru a parcurge manualul de instrucțiuni. În acest mod te asiguri că ai înțeles perfect modalitatea corectă de montare, precum și prindera copilului în scoică în mod corect.
3. Nu folosi niciodată o scoică auto pe scaunul din fața al unui autovehicul cu air bag-uri. Așezând un copil de vârstă mică pe scaunul pasagarului îl expui unor leziuni serioase sau chiar deces. Air bag-urile sunt extrem de periculoase pentru copii deoarece dacă se dechid vor lovi porțiunea din spatele scaunului unde capul copilului se odihnește. Instalează întotdeauna scoica pe locurile din spate ale mașinii; sunt mult mai sigure.
4. Asigură-te că centurile/prinderile se potrivesc perfect. Prinderile scoicii auto trebuie ajustate în așa fel încât să se potrivească perfect copilului. Ar trebui să îl cuprindă bine, fără să îl strângă prea tare. Îți recomandăm să citești cu atenție instrucțiunile produsului pentru a-l monta într-un mod cât mai confortabil cu putință. Prinderea de pe piept ar trebui amplasată la nivelul subțiorii, ceea ce va menține centurile pe umerii copilului în mod corect.
5. Asigură-te că scoica auto se potrivește corespunzător în autovehiculul tău. Unele scoici pur și simplu nu se vor potrivi în orice tip de mașină. De exemplu, unele autovehicule mai mici vor avea probleme să încadreze corespunzător scaunele auto mai mari. Chiar dacă produsul se va potrivi, vei întâmpina dificultăți din cauza lipsei de spațiu.
6. Ai grijă la scoicile auto folosite. În cazul în care iei în considerare o scoică auto deja folosită, există câteva măsuri de precauție pe care trebuie să le urmărești: în primul rând, ai grijă ca acel scaun să nu fi fost implicat în niciun accident auto, nici să nu aibă crăpături sau semne de deteriorare. De asemenea, evită produsele cărora le lipsesc părți componente.
Cea mai eficientă achiziție este un cărucior 3 în 1 care conține și scoică auto: https://carucioarebebe.ro/produse/carucioare-3-in-1/
Caruciorele recomandate de noi sunt de la brandul BabyDary, are o gama variata de produse de calitate.